Povestea unei ferme de referinta DeLaval in Romania- Prest Serv

Un material realizat in colaborare cu Bovis Magazin.

Povestea fermei

Alexandru Baciu: Am inceput cu 315 capete din rasa Montbeliarde achizitionate din 3 ferme mari din Franta. Am ales aceasta rasa deoarece nu am plecat pe premiza sa produc lapte, sau… numai lapte. Am luat mereu in calcul si varianta de a produce carne. Toata lumea in zona de sud a tarii este axata pe Holstein, dar trebuie tinut cont ca se poate face business si cu alte rase. In Romania, din punctual meu de vedere rasa Montbeliarde este foarte putin cunoscuta si avem foarte putine ferme de Montbeliarde. La ora actuala, desi este o rasa mixta, Montbeliarde este puternic metisata cu Red Holstein devenind specializata mai mult pe productia de lapte… am intalnit in Franta o ferma cu productia medie de 32 kg lapte.  Avem la ora actuala un efectiv de 800 capete dintre care 450 vaci matca.

Despre adaposturi si structura fermei

BOVISmagazin: Cate adaposturi aveti si cum este structurata ferma?

Alexandru Baciu: Avem in acest moment trei adaposturi, doua dintre acestea fiind populate, iar in al 3-lea se regaseste sala de muls, maternitatea si zona de tratamente. In zona de productie avem pe fiecare grajd cate 154 de cusete, dar ar mai fi loc pentru inca 150 animale in productie exploatate pe asternut permanent. Am facut o mica improvizatie si zona cu asternut permanent am populat-o cu 50 de capete de vaci Jersey aduse din Danemarca. Efctivul de Jersey pe care l-am achizitionat acum cateva luni s-a adaptat foarte repede si nu am avut nici o problema in timpul transportului desi au fost si  animale care au sosit in luna a-7-a de gestatie. La polul opus pot spune ca avem cateva vaci Montbeliarde care, dupa mai bine de un an de zile de la import, nu au reusit sa se adapteze. Toate animalele achizitionate din rasa Montbeliarde au fost crescute initial pe pasune, iar acest lucru spune multe despre adaptabilitatea lor la noi in ferma.

Productia de lapte

BOVISmagazin: Cate grupe de productie aveti si care sunt pragurile de productie de la care schimbati ratia? Schimbati ratia din punct de vedere calitatetiv sau doar cantitativ? Cate animale sunt in medie in fiecare grupa?

Alexandru Baciu: Avem 5 grupe cu productii de la 15 pana la 40 kg lapte. Furajarea o facem diferit pentru fiecare grupa pregatind aceeasi ratie doar ca aceasta este redusa proportionat in cantitate. Ratia de baza este calculata pentru o productie medie de 25 kg. Administram pentru Montbeliarde 45kg furaj, iar pentru Jersey doar 30kg. Avem in ratie sroturi de soia si rapita, fan de lucerna, siloz de lucerna si siloz de porumb.

Sala de muls si echipamentele DeLaval din ferma

BOVISmagazin: Ce instalatie de muls folositi si care sunt principalele ei atuuri?

Alexandru Baciu: Utilizam o sala de muls P2100 2X16 DeLaval. Este inainte de toate o instalatie de muls robusta, cu ramforsari si un sistem de blacaj al animalelor pe timpul se siunii de muls pe care le-am adaptat special pentru animale mai grele asa cum sunt ale noastre. 

BOVISmagazin: Cât timp consumaţi pe zi pentru a mulge vacile si care este calving intervalul?

Alexandru Baciu: O sesiune de muls dureaza aproximativ 3 ore. La noi in ferma noi nu insamantam mai devreme de 60 de zile de lactatie si niciodata nu facem insamantari oarbe.

BOVISmagazin: Cu ce tip de remorca tehnologica administrati furajul (mod de dispunere a melcilor, capacitate)? Pe care dintre acestea o considerati mai fiabla si mai apropiata de managementul fermei dumneavoastra?

Alexandru Baciu: Avem 3 remorci tehnologice dintre care o remorca DeLaval cu melci verticali de 8m³(...). Am incercat mereu sa avem solutii de rezerva atunci cand apar probleme cu una sau alta dintre remorci.

Sanatatea animalelor si atentia acordata

BOVISmagazin: Aveti probleme podale? Cat de des faceti actiunile de podotehnie?

Alexandru Baciu: Cu Jersey nu avem deloc probleme podale fiind animale cu unghii foarte rezistente. Cu Montbeliarde avem probleme in proportie de 1-2% din efectivul vacilor matca deoarece animalele au fost aduse de pe pasune, sunt animale foarte grele si desi noi ne-am pregatit in prealabil si am montat saltele de cauciuc peste tot, inclusive pe aleile de miscare din adaposturi, problemele podale sunt inevitabile. Saltelele de cauciuc sunt o investitie foarte mare, pe care inca nu am amortizat-o, dar in timp amortizarea este garantata. Curatam ongloanele animalelor odata pe an la tot efectivul, iar apoi individual in masura ce apar anumite probleme.

In ferma noastra am gandit un sistem de monitorizare al problemelor de sanatate a animalelor,  mulgatorii au toti carnetele la ei si noteaza fiecare animal cu probleme… daca schioapata, daca sunt in calduri, daca au mamite. Aceste informatii sunt transmise doctorului si tehnicianului insamantator, iar animalele sunt redirectionate spre infirmerie dupa muls.

BOVISmagazin: Aveti anumite preferinte cand va alegeti materialul seminal? Ce parametri urmariti in primul rand cand achizitionati msc pentru animalele din rasa Montbeliarde?

Alexandru Baciu: La ora actuala si materialul seminal este un produs commercial, vandut prin diverse strategii de marketing… nimeni nu cred ca ma poate contrazice cand spun asta. Din punctual meu de vedere nici un furnizor nu ar trebuie sa aiba impresia ca noi vom crede ca noua ne vand noua cel mai bun material seminal produs in unitatile lor. Am fost la un Semtest in Franta si ne-au aratat doar taurii pe care ei i-au vrut. Totusi, mergem si pe recomandarile partenerului nostru, cu ajutorul caruia am achizitionat atat animalele din rasa Montbeliarde cat si pe cele din rasa Jersey, deoarece i-am explicat ca vrem sa facem performanta. Francezii de la Coopex (partenerii nostril cand vine vorba de msc-ul pentru Montbeliarde) au o statistica exacta si strategii de productie stiind cat trebuie sa produca pentru fiecare piata in parte si de asemnea si pentru Romania. Cand achizitionam material punem accentul in primul rand pe uger, prinderea acestuia posterioara, pozitionarea mameloanelor si de asemnea punem accent pe ligamentul suspensor al ugerului dar si pe viteza de muls.

BOVISmagazin: Dupa cum poate observa oricine s-au facut investitii masive in ferma dvs. Este in aceste conditii Ferma o afacere pe care mizati ca va aduce profit din livrarea laptelui produs? Dupa ce interval de timp preconizati ca va veti recuperarea investitiilor? Cat lapte livrati zilnic?

Alexandru Baciu: Intotdeauna cand pornesti la drum te gandesti sa obtii si un profit, altfel nu mai este afacere si nu am mai investi atat de mult daca nu am profita de pe urma aceasta. La ora actuala livram aproximativ 7.500 kg lapte cu grasime 4 si proteina 3,2-3,4… componentele laptelui fiind influentate intr-o foarte mare proportie (peste 5 linii de catre animalele din rasa Jersey).  Fiecare si-ar dori sa castige in plus pentru o valoare mai mare a grasimii si proteinei insa totul se compenseaza deoarece pretul pe care il primim este mai mare decat pretul oferit pe piata. Meritul pretului obtinut de mine este insa al Cooperativei din care facem parte.(...) Dupa parerea mea, povestea frumoasa a laptelui, cu toate problemele care au fost anul acesta, au pornit si de la consolidarea pozitiei in piata a cooperative noastre. (...) Probleme de perceptie asupra cooperative au fost si vor fi atat timp cat este vorba de negocieri si abordari intre oameni si nu de animale si fiecare dintre noi avem orgoliile noastre, iar notiunea de cooperativa la noi in Romania, inca da frisoane. Mai toata lumea se gandeste la ”epoca apusa” atunci cand aude de “cooperativa”.(...)

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.