DeLaval
 
In acest subiect:  
   
De ce trebuie sa evaluam condiţia corporală a vacilor?
   
Recomandări pentru managementul condiţiei corporale
   
 
 

De ce trebuie sa evaluam condiţia corporală a vacilor?


 

 - Conditia corporală indica resursele de energie de care dispune animalul pentru utilizari ulterioare. Evaluarea condiţiei corporale vă ajută să trasaţi bilanţul energetic şi să inţelegeţi performanţele productive si de reproducţie.

Cel mai utilizat sistem de evaluare punctează vacile cu un scor de la 1 la 5, unde 1 inseamna foarte slabă şi 5 obeză. Acest concept a fost dezvoltat la institutul Politehnic din Virginia, SUA. Zonele care se iau in consideraţie cand se face evaluarea includ baza cozii, bazinul, membrele şi ligamentele din jurul acestor oase.

- Condiţia corporală ar trebui sa fie evaluata pe grupuri de furajare. Va indica adevaratul continut de energie a dietei.

  Cititi mai mult

Recomandări pentru managementul condiţiei corporale


 

Dacă vacile sunt prea slabe pe parcursul lactaţiei, ajustarea conţinutului energetic trebuie să determine creşterea ingestei de substanţă uscată. Determinaţi dacă afecţiunile metabolice sunt extreme şi dacă cauzează pierdere in greutate. Vacile in lactaţie tarzie folosesc energia pentru a o stoca mult mai eficient decât vacile aflate în repaus mamar (75% faţă de 60%). Deci este recomandat ca vacile să ajungă la condiţia optimă între ziua 75 şi 100 de lactaţie şi să atingă scorul de 3.5 la timp. Dacă vacile sunt prea grase în lactaţia târzie, reduceţi imediat conţinutul energetic al raţiei în loc să le treceţi la dietă în perioada de repaus mamar.

  Cititi mai mult
 
 

Adresa dvs de email Este subscris la DeLaval Newsletter.
Pentru a nu mai primi aceste email-uri sau pentru a va schimba optiunile de subscriere, va rugam dezabonati-va sau schimbati aici.


Delaval