Producerea de precizie a lactatelor – ce înseamnă și ce instrumente sunt disponibile?

Producerea de precizie a lactatelor poate fi definită ca utilizarea tehnologiilor pentru a optimiza contribuția fiecărui animal. Printr-o abordare ”pe animal”, fermierul poate să asigure rezultate mai bune din punctul de vedere al cantităților mai mari, calității mai bune și al metodelor de producție sustenabile.  

Ca urmare a progreselor tehnologice, fermierii pot acum să măsoare și să analizeze o mare parte din activitățile cirezii lor, care nu puteau fi analizate înainte sau a căror analiză ar fi durat prea mult timp pentru a fi rentabilă.

În prezent, un fermier poate să monitorizeze

 • Producția de lapte de la fiecare mulgere a fiecărei vaci
 • Scorul zilnic de stare fizică a fiecărei vaci individuale
 • Greutatea
 • Frecvența respiratorie
 • Activitatea de mestecare
 • Rumegarea
 • pH-ul rumenului
 • Consumul de apă
 • Temperatura corporală
 • Cantitatea de furaje consumată
 • Ritmul cardiac
 • Mastita
 • Emisiile de metan rezultate din respirație
 • Claudicația
 • Poziția/locația animalului (semnale GPS)
 • Comportamentul de stat jos/stat în picioare
 • Căldurile
 • Gestația
 • Tulburările de fertilitate
 • Cetoza
 • Fătarea
 • Somnul

Este o listă lungă și, în ciuda faptului că sunt disponibile tehnologii pentru toate domeniile menționate mai sus, unele au avansat mai mult decât altele în ceea ce privește precizia, simplitatea utilizării și costul. Ar trebui să menționăm că producția de precizie a lactatelor se află încă la început. Unele domenii sunt foarte bine dezvoltate și perfecționate, pe când altele sunt oarecum vagi. Unele costă mai mult și altele mai puțin și nu este întotdeauna clar care tehnologie îi va asigura fermierului un randament mai bun al investiției. În plus, unele sunt mai rezistente decât altele, ceea ce este un factor foarte important. Situația este foarte încâlcită pentru fermieri. Oricât de precise și de bine dezvoltate ar fi aceste metode, ar trebui să fie tratate ca niște instrumente suplimentare pentru fermier, nu ca răspunsul la toate problemele sale.

Fermierii care își înțeleg cu adevărat vacile sunt cei care se descurcă cel mai bine cu producția de precizie. Aceasta le oferă instrumente suplimentare și ei sunt interesați să învețe lucruri noi, din moment ce pot să utilizeze în mod favorabil noile cunoștințe. În principiu, producția de precizie furnizează informații. Următorul pas este ce puteți face cu aceste informații. Dacă procedează corect, un fermier poate să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea cirezii, să detecteze bolile din timp, să crească eficiența fermei, să îmbunătățească calitatea produsului final, să minimizeze impactul mediului înconjurător și să depună mai puține ore de muncă.

Producția de precizie a lactatelor – dilema fermierului: Ce să fac cu toate aceste date?

Cantitatea din ce în ce mai mare de date disponibile și soluțiile comercializate ridică o întrebare dificilă pentru producătorii de lactate: de unde să înceapă? Pentru un fermier care o pornește pe drumul producției de precizie a lactatelor, nu este ușor să știe de unde să înceapă, dat fiind că există o multitudine de metode pentru măsurarea activității fermelor și cirezilor. Cu toate acestea, există câteva domenii evidente în care măsurătorile au devenit foarte exacte și costul implementării lor este scăzut în comparație cu beneficiile pe care le aduc.

Începeți cu înregistrarea producției de lapte și hrănirea

Înregistrarea cantității de lapte produsă de fiecare vacă zilnic este absolut necesară. Există multe instrumente software disponibile, pe care le puteți obține de la furnizorii din acest domeniu. Dacă știți cât lapte produce fiecare vacă, puteți să le ajustați cantitatea de hrană în funcție de aceste rezultate. În cazul cirezilor mici și mijlocii, unde vacile pot să fie hrănite individual, pot să se economisească astfel mulți bani. Pe scurt, înregistrarea automată a producției de lapte este o investiție care se amortizează.

Dacă adăugați și hrănirea automată la această listă, veți obține economii mari de timp și bani pentru fermă. Prin personalizarea raportului de furaj, puteți să îmbunătățiți producția, să vă creșteți venitul și să scădeți costurile furajului, atunci când este necesar. Dacă veți combina hrănirea automată cu măsurătorile automate ale producției de lapte, veți beneficia de un început propice.

Detectarea căldurilor

Profitabilitatea unei ferme este întotdeauna strâns legată de intervalul de lactație al cirezii. Împerecherea vacilor la momentul adecvat poate să-i aducă beneficii economice semnificative unei ferme. Prin urmare, ar trebui să se compare costul software-ului pentru detectarea căldurilor și acuratețea sa cu economiile pe care i le-ar aduce fermei. Există multe tehnologii diferite, astfel încât este important să o alegeți pe cea corectă.

Sistemul de contorizare a activității DeLaval monitorizează activitatea și starea reproductivă a fiecărei vaci. Analizarea activității vacilor indică intrarea în călduri – și orice activitate scăzută care ar putea indica probleme de sănătate. Detectarea din timp vă permite să acționați rapid: să însemnați vaca la timp sau să limitați scăderea producției de lapte.

Utilizarea acestui sistem de contorizare a activității conectat cu gestionarea cirezii DeLaval asigură un procent de detectare a căldurilor de până la 95%. Reduce semnificativ costurile de reproducere prin reducerea perioadei în care vacile nu sunt gestante și a numărului de servicii pe concepție. Contorul de activitate detectează chiar și semnele cardiace slabe, așa numitele "inimi silențioase".

Detectarea mastitei

Mastita este o boală care afectează animalul și profitabilitatea fermei în mod negativ. Prin urmare, detectarea din timp a mastitei oferă beneficii evidente pentru bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului înconjurător și rentabilitate.

Există diverse contoare de celule pe piață care pot să monitorizeze numărul de celule somatice și să le furnizeze fermierilor informații actualizate zilnic, astfel încât să poată reacționa la timp.

DeLaval oferă un contor de celule online OCC, care funcționează în tandem cu sistemul său robotic de mulgere VMS. Măsoară numărul de celule somatice al fiecărei vaci la fiecare mulgere.

Probabil că, în anii următori, vor apărea tehnologii suplimentare și versiuni îmbunătățite ale tehnologiilor actuale, astfel încât producția de precizie a lactatelor va deveni cu siguranță o parte mai semnificativă a practicilor de lucru ale tuturor fermelor. Una dintre oportunitățile oferite este aceea de a combina mai inteligent datele colectate deja de sistemele noastre și de a crea sisteme integrate care să prezică vacile care vor avea nevoie de îngrijiri.

Producția de precizie a lactatelor – ce ne rezervă viitorul

Fermele voastre vor primi un volum imens de date. Mai devreme sau mai târziu. În prezent, există o gamă largă de soluții de producție de precizie a lactatelor disponibile, cu diverse niveluri de calitate și precizie. Revoluția digitală a început și în domeniul producției de lactate. Deci ce ne rezervă viitorul?

În viitor, vom observa că societățile ca DeLaval vor integra mai multe date de la diverse sisteme într-un singur instrument de software. Deja facem asta, de exemplu cu Herd Navigator. Creăm o situație în care fermierul să nu trebuiască să se ocupe de analiză și interpretare, ci să primească recomandări bune, care să îl ajute la gestionarea fermei. În plus, fermierii vor putea să își facă o idee mai bună în ceea ce privește randamentul fiecărei investiții.

Vom observa, de asemenea, că fiecare tehnologie va deveni din ce în ce mai rezistentă. Anumite sisteme aflate pe piață în prezent nu sunt foarte rezistente, astfel încât trebuie să aveți grijă ce furnizor alegeți , pentru că nu vă puteți permite ca sistemul să se defecteze și să vă ofere informații false. Acest lucru ar putea să afecteze întreaga fermă. Probabil că toți furnizorii vor îmbunătăți pe viitor rezistența soluțiilor pe care le oferă.

Un domeniu în care s-ar putea înregistra îmbunătățiri semnificative este consumul de furaje, din moment ce eficiența furajelor este un factor cheie pentru profitabilitatea producției. Încă nu știm ce mănâncă fiecare vacă, sau cantitatea de furaj consumată.

Putem să obținem multe informații de la stațiile de hrănire și, dacă am putea să analizăm aceste informații în conexiune cu scorurile regulate de condiție fizică și detectarea de beta-hidroxibutirat (BHBA) am putea să facem multe progrese. În prezent, aceste facilități sunt oferite, de exemplu, de DeLaval BCS și DeLaval Herd Navigator™ (detectarea moleculei de BHBA), dar, dacă am putea să combinăm toate aceste informații, am putea obține o imagine foarte bună a consumului total de furaj al fiecărei vaci individuale, ceea ce ar putea duce la îmbunătățiri semnificative ale capacității de detectare a vacilor care au nevoie de îngrijiri și de furnizare a furajului corect pentru fiecare vacă, la momentul corect.

Producția de precizie a lactatelor le oferă multe posibilități cercetătorilor și oamenilor de știință. Provocarea pentru furnizorii fermelor va fi să găsească o soluție care se ocupă de analiză în locul fermierului, cumulează informațiile și le oferă recomandările corecte la momentul corect. Există deja sisteme care oferă acest tip de recomandări, dar probabil că acestea vor utiliza mai multe informații și își vor perfecționa recomandările.

Reprezentanti vanzari

Polaris Group Co
Distribuitor autorizat Capital Goods si Aftermarket

Adresa sediu:
DN5C nr.112, Zimnicea, Judeţul Teleorman
Cod poştal 145400
Tel: +40 247 36 61 55; Fax: +40 247 36 70 32
Email:

Alfa Kalota
Dealer autorizat DeLaval Capital Goods si Aftermarket

Adresă sediu:
Sâncraiu nr. 201, Judeţul Cluj (Huedin)
Tel./Fax: +40 264 257602
Mobil: +40 741 215 499
Email:

Filme DeLaval YouTube

Filme care pot fi descarcate

AMR™

Herd navigator™

Optifeeding

Peria Rotativa Automata

 Click dreapta si alegeti

"Salvati ca"

 

Galerie poze DeLaval

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.