Evaluarea conditiei corporale a vacilor

Ce este?

Unul dintre scopurile acestui material este de a arăta cum simpla punctare a condiţiei corporale a animalelor poate contribui semnificativ la buna administrare si la managementul fermei. Aceasta vă va ajuta să vă asiguraţi că vacile au o condiţie bună, corespunzătoare fiecărei etape fiziologice şi că o dietă corespunzătoare poate rezolva anumite probleme.

De ce trebuie sa evaluam condiţia corporală?

 - Conditia corporală indica resursele de energie de care dispune animalul pentru utilizari ulterioare. Evaluarea condiţiei corporale vă ajută să trasaţi bilanţul energetic şi să inţelegeţi performanţele productive si de reproducţie.

Cel mai utilizat sistem de evaluare punctează vacile cu un scor de la 1 la 5, unde 1 inseamna foarte slabă şi 5 obeză. Acest concept a fost dezvoltat la institul Politehnic din Virginia, SUA. Zonele care se iau in consideraţie cand se face evaluarea includ baza cozii, bazinul, membrele şi ligamentele din jurul acestor oase.

- Condiţia corporală ar trebui sa fie evaluata pe grupuri de furajare. Va indica adevaratul continut de energie a dietei

- Vacile ar trebui să fie evaluate inca de la fătare, la primul examen postpartum, când li se face examenul de gestaţie, cateodata in lactaţie târzie şi la înţărcare.

Evaluarea condiţiei corporale vă ajută să obţineţi informaţii despre statusul nutriţional şi să înţelegeţi de ce performanţele productive şi reproductive sunt bune sau rele.

Acest tip de evaluare a fost creat pentru a ajuta fermierii şi nutriţioniştii să urmarească condiţia corporală a vacii. Acest lucru este foarte important de urmarit deoarece condiţia fizică este corelată cu sănătatea, productivitatea şi reproducţia.

Cum se face evaluarea condiţiei corporale?

Utilizati văzul şi simţul tactil pentru a evalua cantitatea de grăsime de la nivelul oaselor bazinului, de la baza cozii si crupei şi notaţi-le cu un scor de la 1 la 5.  Studiile au demonstrat ca nivelul de grăsime de la aceste zone este corelat cu cantitatea de grăsime  aflată la nivelul organelor interne.

 BCS = 1.5

O vacă cu un scor de 1.5 este prea slabă, şi sperăm,foarte rar vazută intr-o fermă. Această vacă cel mai probabil nu este sănătoasă. Vertebrele, coastele, oasele bazinului şi baza cozii sunt foarte vizibile şi ,,ascuţite,, Jumătate din procesele transverse ale vertebrelor sunt vizibile. Ligamentele se observă cu uşurinţă. Baza cozii şi golul flancului sunt foarte concave.

BCS = 2

O vacă cu un scor egal cu 2 este foarte slabă, are o producţie mică şi o reproducţie deficitară. Starea de sănătate poate fi satisfăcătoare. Oasele ischiace si coastele sunt vizibile, dar vertebrele nu sunt vizibile individual. De asemena sunt vizibile crestele coastelor. Jumătate pâna la o treime din procesele transverse ale vertebrelor sunt vizibile. Nu sunt prezente depozite de grăsime la nivelul oaselor iliace. Baza cozii şi golul flancului sunt foarte concave. Între baza cozii şi ischium-uri exista un fald de piele.

BCS = 2.5

Este un ţel rezonabil să nu aveţi mai mult de 10% din vaci cu un scor de 2.5 sau mai mic. Acesta este scorul cel mai mic acceptat. O vacă cu acest scor prezintă vertebrele vizibile, dar nu ca oase individuale, coastele sunt vizibile şi se pot număra dar nu sunt foarte evidente, 1/3  până la ¼  din procesele transverse sunt vizibile,oasele bazinului sunt angulare însă o mica cantitate de grăsime poate fii simţită la nivelul oaselor ischiatice. Baza cozii şi golul flancului sunt concave.

BCS = 3.0

O vacă cu un scor 3 poate fii considerată o vacă sănătoasă si foarte productivă. Dar, dacă o vacă fată având un scor de 3 sau mai puţin, ea nu va avea suficiente rezerve de grăsime pentru a le folosii în vârful curbei de lactaţie şi pentru aşi susţine organismul până ce ingesta de substanţă uscată va creşte. La acest scor concavitatea flancului este între U şi V. orice vacă cu un scor sub 3 are concavitatea flancului sub formă de V. coloana vertebrală este vizibilă dar cu un aspect rotunjit. Coastele sunt acoperite cu 1.5-3 cm de grasime. Mai puţin de ¼ din procesele transverse sunt vizibile. La nivelul bazinului este prezentă o cantitate mica de grasime ce poate fii palpată. Zona de la baza cozii este concavă dar fără a fii prezente cue de piele.

BCS = 3.5

Vacile în repaus mamar şi cele în apropierea fătării ar trebui să aibă un scor gal cu 3.5. Grasimea este vizibila la nivelul coloanei vertebrale, coastelor şi ligamentelor. Golul flancului este foarte puţin vizibil. Oasele bazinului sunt rotunjite, vertebrele nu sunt individualizate, ligamentele coccigiene sunt foarte puţin vizibile dar ligamentul sacral poate fii încă vazut. Zona de la baza cozii are un aspect rotunjit.

BCS = 4.0

Vacile care fată avand un scor 4, vor mânca mai puţin, vor pierde mult în greutate şi vor avea mai multe probleme metabolice. Zona coloanei vertebrale este plată datorită prezenţei grăsimii. Coastele nu sunt vizibile individual dar pot fi simţite prin palpare. La nivelul bazinului sunt depozite de grăsime. Concavitatea dintre ischium şi ilium este foarte plată. Ligamentele nu sunt vizibile, zona de la baza cozii este plină de grasime.

BCS = 5.0

O vacă cu un score gal cu 5 este extreme de grasă şi va avea serioase probleme metabolice. Coloana vertebrala şi coastele nu sunt vizibile şi nici nu se pot palpa.oasele bazinului sunt îngropate în grăsime şi greu de palpate. Golul flancului este plat. Baza cozii este plină de grăsime.

 

Reprezentanti vanzari

Polaris Group Co
Distribuitor autorizat Capital Goods si Aftermarket

Adresa sediu:
DN5C nr.112, Zimnicea, Judeţul Teleorman
Cod poştal 145400
Tel: +40 247 36 61 55; Fax: +40 247 36 70 32
Email:

Alfa Kalota
Dealer autorizat DeLaval Capital Goods si Aftermarket

Adresă sediu:
Sâncraiu nr. 201, Judeţul Cluj (Huedin)
Tel./Fax: +40 264 257602
Mobil: +40 741 215 499
Email:

Filme DeLaval YouTube

Filme care pot fi descarcate

AMR™

Herd navigator™

Optifeeding

Peria Rotativa Automata

 Click dreapta si alegeti

"Salvati ca"

 

Galerie poze DeLaval

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.